Περιγραφή Μαθημάτων
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δώδεκα (12) μαθήματα εκ των οποίων οκτώ (8) υποχρεωτικά και τέσσερα (4) επιλεγόμενα. Ακολουθεί ενδεικτική περιγραφή του γνωστικού περιεχομένου κάθε μαθήματος ανά εξάμηνο σπουδών:
Α’ Εξάμηνο
- Αρτηριακή Υπέρταση Ι: Το μάθημα περιλαμβάνει την παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων σχετικά με τον επιπολασμό και την επίπτωση της αρτηριακής πίεσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο πρώτο μέρος του μαθήματος αυτού θα αναπτυχθούν επίσης πλήρως οι σύμπλοκοι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί ανάπτυξης και εξέλιξης της ιδιοπαθούς και δευτεροπαθούς υπέρτασης καθώς επίσης και η αιτιοπαθογένεια αυτής. Σκοπός του πρώτου μέρους του μαθήματος της Αρτηριακής Υπέρτασης είναι η σε βάθος κατανόηση της νόσου σε θεωρητικό επίπεδο.
- Λιπίδια: Στο μάθημα αυτό θα παρουσιαστεί ο επιπολασμός και η επίπτωση της δυσλιπιδαιμίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα αναδειχθεί η σπουδαιότητα και η πολυπλοκότητα της νόσου. Θα γίνει παρουσίαση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών τόσο της υπερχοληστερολαιμίας (και της οικογενούς μορφής της) όσο και της αιτιοπαθογένειας αυτής. Θα παρουσιαστούν οι κατευθυντήριες οδηγίες, ο διαγνωστικός και ο θεραπευτικός αλγόριθμος αντιμετώπισης των ασθενών με υπερχοληστερολαιμία. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση διαφόρων κλινικών περιστατικών με σκοπό ο μεταπτυχιακός φοιτητής να καταρτιστεί όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.
- Σακχαρώδης Διαβήτης Ι: Το μάθημα περιλαμβάνει την παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων σχετικά με τον επιπολασμό και την επίπτωση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο πρώτο μέρος του μαθήματος αυτού θα αναπτυχθούν επίσης πλήρως οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί ανάπτυξης και εξέλιξης των διαφόρων μορφών του Σακχαρώδους Διαβήτη καθώς επίσης και η αιτιοπαθογένεια αυτών. Σκοπός του πρώτου μέρους του μαθήματος του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η σε βάθος κατανόηση της νόσου σε θεωρητικό επίπεδο.
- Παχυσαρκία, Διατροφή και Άσκηση: Στο μάθημα αυτό θα αναλυθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της παχυσαρκίας και της έλλειψης άσκησης στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου ή/και στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Επίσης , θα αναλυθεί η σπουδαιότητα της απώλειας βάρους, της διατροφής και της άσκησης στην αντιμετώπιση των ασθενών με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ή και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο. Θα παρουσιαστούν αντίστοιχα κλινικά περιστατικά τεκμηριωμένα με τις ισχύουσες ιατρικές γνώσεις βασισμένες στην παρατήρηση και την ένδειξη (evidence based medicine).
- Kαρδιαγγειακός Κίνδυνος στα παιδιά: Στο μάθημα αυτό θα αναλυθούν πλήρως τα νοσήματα που ενέχονται στην ανάπτυξη του καρδιαγγειακού κινδύνου και της καρδειαγγειακής νόσου σε παιδιά και εφήβους. Θα παρουσιαστούν επίσης οι διαγνωστικοί και θεραπευτικοί αλγόριθμοι αντιμετώπισης αλλά και παρακολούθησης των παιδιών και των εφήβων με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Ακόμη, θα παρουσιαστούν οι μελέτες συσχέτισης παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου της νεογνικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου στον ενήλικο πληθυσμό.
- Συγγραφή εργασίας: Στο μάθημα αυτό θα παρουσιαστεί ο τρόπος συγγραφής κάθε τύπου επιστημονικής εργασίας (περίληψη συνεδρίου, γράμμα στον συντάκτη ενός περιοδικού, αναφορά περιστατικού, ανασκόπηση, συστηματική ανασκόπηση και συγγραφή ερευνητικής εργασίας). Σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι η πλήρης αυτονομία του μεταπτυχιακού φοιτητή στην συγγραφή τόσο της πτυχιακής του εργασίας όσο και οποιουδήποτε άλλου είδους επιστημονικής εργασίας επιθυμεί να δημοσιεύσει στο μέλλον.
Β’ Εξάμηνο
- Αρτηριακή Υπέρταση ΙΙ: Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος της Αρτηριακής Υπέρτασης θα παρουσιαστούν οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες Ευρώπης και Αμερικής, καθώς και τυχόν διαφορές τους. Επίσης θα παρουσιαστεί αναλυτικά ο αλγόριθμος προσέγγισης του υπερτασικού ασθενούς και η φαρμακευτική φαρέτρα για τη διαχείριση του κάθε ασθενούς εξατομικευμένα. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση διαφόρων περιστατικών αντιμετώπισης ασθενών με υπέρταση ή και τυχόν άλλες συν-νοσηρότητες. Σκοπός του δεύτερου μέρους του μαθήματος της Αρτηριακής Υπέρτασης είναι τόσο η γνώση των ισχύοντων κατευθυντήριων οδηγιών όσο και η γνώση και ικανότητα αντιμετώπισης υπερτασικών ασθενών στην πράξη.
- Σακχαρώδης Διαβήτης ΙΙ: Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος του Σακχαρώδη Διαβήτη θα παρουσιαστούν οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Επίσης θα παρουσιαστεί αναλυτικά ο αλγόριθμος προσέγγισης του ασθενούς με διαβήτη και η φαρμακευτική φαρέτρα για τη διαχείριση του κάθε ασθενούς εξατομικευμένα. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση διαφόρων περιστατικών αντιμετώπισης ασθενών με διαβήτη ή και τυχόν άλλες συν-νοσηρότητες. Σκοπός του δεύτερου μέρους του μαθήματος του Σακχαρώδους Διαβήτη είναι τόσο η γνώση των ισχύοντων κατευθυντήριων οδηγιών όσο και η γνώση και ικανότητα αντιμετώπισης διαβητικών ασθενών στην πράξη.
- Βλάβες σε όργανα στόχο: Το μάθημα αυτό στοχεύει στη λεπτομερή ανάλυση όλων των βλαβών σε όργανα στόχο που μπορεί να παρουσιαστούν σε έναν ασθενή με έναν ή και περισσότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Πέραν της παρουσίασης των παθοφυσιολογικών μηχανισμών, θα γίνει και αναφορά στην προσέγγιση και αντιμετώπιση αυτών. Σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι να μπορεί ο μεταπτυχιακός φοιτητής να προλαμβάνει τις τυχόν βλάβες σε όργανα στόχο που μπορεί να παρουσιαστούν σε ασθενείς με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου αλλά και να τις αντιμετωπίζει κατάλληλα.
- Νεότερες τεχνολογίες στη διάγνωση και παρακολούθηση του καρδιαγγειακού κινδύνου: Στο μάθημα αυτό θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα μέσα της τεχνολογίας που διαθέτει ο επιστήμονας που έρχεται σε επαφή, είτε στα πλαίσια έρευνας είτε σε στην κλινική πράξη, με ασθενείς που εμφανίζουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Καθώς η τεχνολογία κάνει ραγδαίες εξελίξεις στον ιατρικό τομέα, η παραπάνω γνώση είναι αναγκαία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση αυτών των ασθενών αλλά και τη διενέργεια ιατρικής έρευνας στον τομέα αυτό.
- Μετα-ανάλυση και καρδιαγγειακός κίνδυνος: Στο μάθημα αυτό θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες συστηματικές ανασκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί την τελευταία δεκαετία και συσχετίζονται με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ιδίως αυτές που αποτέλεσαν οδηγό για την συγγραφή και δημοσίευση των κατευθυντήριων οδηγιών. Παράλληλα με την παρουσίαση αυτών θα αναλύεται η έννοια της συστηματικής ανασκόπησης και ο τρόπος διεξαγωγής αυτών.
- Παρακολούθηση κλινικών περιστατικών καρδιαγγειακού κινδύνου: Στο μάθημα αυτό δίνεται η δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να παρακολουθήσουν τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία της Γ Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ. Τα ιατρεία αυτά περιλαμβάνουν τη διαχείριση ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο, δυσ-λιπιδαιμία, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη. Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών και η πλήρης αυτάρκεια στη διαχείριση ασθενών υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.
Γ’ Εξάμηνο
Διπλωματική εργασία: Στο τελευταίο εξάμηνο του μεταπτυχιακού οι φοιτητές καλούνται να οργανώσουν, συγγράψουν και παρουσιάσουν τη διπλωματική εργασία τους, Το θέμα θα αφορά τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς και την καρδιαγγειακή νοσηρότητα κα θνητότητα. Το είδος της εργασίας μπορεί να είναι είτε συστηματική ανασκόπηση είτε ερευνητική εργασία.
- Για την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (άρθρο 34, παρ. 4 του Ν.4485/2017), η Συντονιστική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του υποψηφίου, στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, ο προτεινόμενος επιβλέπων και η περίληψη της προτεινόμενης εργασίας, ορίζει τον/την επιβλέποντα/ούσα αυτής. Ο επιβλέπων είναι μέλος Δ.Ε.Π. ή διδάσκων σύμφωνα με τις κατηγορίες διδασκόντων ή επισκέπτης διδάσκων της ημεδαπής ή αλλοδαπής με την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο το ΠΜΣ. Ταυτόχρονα συγκροτείται Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή για την έγκριση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στην οποία το ένα μέλος είναι ο Επιβλέπων. Τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής μπορεί να είναι μέλη Δ.Ε.Π., διδάσκοντες ή επισκέπτες διδάσκοντες (της ημεδαπής ή αλλοδαπής), με την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ
- Αλλαγή του επιβλέποντα/της επιβλέπουσας μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις με αίτηση του/της επιβλέποντα/επιβλέπουσας ή του/της μεταπτυχιακού/ής φοιτητή/τριας στη Σ.Ε. του ΠΜΣ και απόφαση της Συνέλευσης του οικείου τμήματος. Εφόσον έχει συσταθεί η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή, ο επιβλέπων/η επιβλέπουσα αντικαθίσταται από ένα από τα εναπομένοντα μέλη της τριμελούς επιτροπής, διαφορετικά από άλλο μέλος Δ.Ε.Π. με πρόταση της Σ.Ε. του ΠΜΣ και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
- Η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας υποστηρίζεται ενώπιον της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής σε ημερομηνία και τόπο που ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Κατόπιν της έγκρισής της από την Επιτροπή, αναρτάται υποχρεωτικά στο διαδικτυακό τόπο της οικείας Σχολής. Στην υποστήριξη της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ο μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να προσέλθει με την προϋπόθεση ότι έχει περατώσει επιτυχώς τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα.
- Η διπλωματική εργασία μπορεί να είναι ερευνητική ή συστηματική μελέτη ανασκόπησης και ως γλώσσα εκπόνησής της ορίζεται η αγγλική. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει αναλυτική έκθεση του τρόπου επιλογής των συγκεκριμένων βιβλιογραφικών αναφορών καθώς και διατύπωση συγκεκριμένου ερευνητικού ερωτήματος με βάση την αναγνώριση ύπαρξης κενού στην βιβλιογραφία. Η διάρθρωση της εργασίας θα είναι η ακόλουθη: περίληψη, εισαγωγή, μεθοδολογία και υλικό, αποτελέσματα, συζήτηση, συμπέρασμα. Η τεκμηρίωση και η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας θα γίνεται στην αγγλική γλώσσα.
5.Για να εγκριθεί μια Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, πρέπει να ανταποκρίνεται στις παρακάτω απαιτήσεις:
- Το θέμα και το περιεχόμενο της εργασίας να είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ
- Η πραγμάτευση του θέματος, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχει παντελώς νέα στοιχεία, να γίνεται με τέτοιο τρόπο προσέγγισης των πηγών και της βιβλιογραφίας, ώστε να παρουσιάζεται η προσωπική ερευνητική προσπάθεια και επίδοση του υποψηφίου.
- Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος είναι δυνατόν να παρατείνεται κατά ένα (1) έτος ο χρόνος σύνταξης και κατάθεσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η κατατεθείσα εργασία κρίνεται το αργότερο εντός τριμήνου από την υποβολή της. Αν παρέλθει η προθεσμία αυτή, το θέμα διαγράφεται από τον κατάλογο και ο κύκλος σπουδών θεωρείται ότι δεν ολοκληρώθηκε.
- Όταν περατωθεί η εκπόνηση και συγγραφή της εργασίας, υποβάλλεται σε τέσσερα (4) αντίτυπα στη Γραμματεία του ΠΜΣ, με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντος καθηγητή ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να εισαχθεί προς κρίση και ορίζεται από τη Σ.Ε. η ημερομηνία της προφορικής της εξέτασης.
- Η Μ.Δ.Ε. βαθμολογείται από τον επιβλέποντα και τα δύο μέλη χωριστά και ο βαθμός κοινοποιείται στη Γραμματεία του ΠΜΣ. Ο μέσος όρος των τριών βαθμολογητών είναι ο τελικός βαθμός της Μ.Δ.Ε. 9. Για την τελική κρίση της ΜΔΕ ο μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να την υποστηρίξει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής. Η ημερομηνία και ο τόπος υποστήριξης της διπλωματικής εργασίας ορίζεται κατόπιν συνεννόησης με τη ΣΕ του ΠΜΣ Στην υποστήριξη παρίστανται τα μέλη της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και η παρουσίαση μπορεί να είναι και δημόσια.
- Ο μέσος όρος της βαθμολογίας της ΜΔΕ από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 6, αλλιώς θεωρείται απορριπτέα και ο φοιτητής δεν ολοκληρώνει τη φοίτηση.
11.Μετά την παρουσίαση της εργασίας και με ευθύνη του επιβλέποντος συντάσσεται πρακτικό αξιολόγησης που υπογράφεται από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.
- Προϋπόθεση για τη εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι ο φοιτητής να έχει ολοκληρώσει όλες τις ακαδημαϊκές και οικονομικές υποχρεώσεις του.